Dijabetesno stopalo | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, koji je u konstantnom porastu. U svetu je 2005. godine bilo 194 miliona osoba sa dijabetesom. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) očekuje se oko 333 miliona novoobolelih do 2025. godine. Najveći broj osoba sa dijabetesom pripada tipu 2 dijabetesa (85- 95%).

Mnogi ljudi sa dijabetesom znaju da moraju posvetiti posebnu pažnju svojim stopalima. Visok nivo glukoze u krvi može oštetiti nervni sistem u telu i stopalima. Nervi koji su najviše podložni oštećenju su oni koji su najduži – oni koji dosežu sve do stopala.

Promene na stopalima koje osobe sa dijabetesom osećaju su: loša termoregulacija toplo – hladno, osećaj bockanja iglica, utrnulost, prisutnost bola i neprijatnosti u vidu teških nogu. Grčevi koji postaju učestaliji i intenzivniji prilikom hoda, zadebljanje nokatnih ploča, hladna i bleda stopala. Bilo koja promena na stopalima, kao npr. crvene, ljubičaste, plave ili blede rane na koži ili povrede koje teško zarastaju mogu ukazivati na prisutnost dijabetesa.

Bitna je dobra i redovna nega stopala, što znači da se svakodnevno treba brinuti o stopalima i preduzimati korake da bi se sprečila oštećenja. Ovo znači sprečavanje nagomilavanja tvrde kože i zaštita vaših stopala od povreda, poboljšavanje periferne cirkulacije korišćenjem odgovarajućih čarapa, uložaka, cipela i ciljanih vežbi.

Čarape za osobe sa dijabetesom su napravljene od specijalnih materijala koji poboljšavaju cirkulaciju i regulaciju toplote zbog konstantnog osećaja hladnoće i neosetljivosti u stopalima. Veoma je važno odabrati adekvatnu podršku u vidu uloška u obući. Izrađen od posebnog materijala bez grubih ivica tako da pruža maksimalnu udobnost prilikom kretanja i pravilnu podršku stopalima u kritičnim zonama (prsti, peta i prednji deo stopala).

Mnogi problemi stopala su prouzrokovani obućom koja nije odgovarajuća. Dolazi do menjanja oblika stopala, nožnih prstiju i zglobova, takođe utiče i na količinu znoja koji se luči i samim tim dolazi do stvaranja suvoće kože. Odaberite prave cipele koja će štiti i dati potporu stopalu. Najbolje rešenje jeste cipela izranjena po merama stopala sa odgovarajućim uloškom u samoj cipeli.

Osobe sa dijabetesom moraju da obrate mnogo više pažnje na važnost stopala. Važno je znati koje mere se moraju preduzeti kod problema izazvanih iritacijama, problema sa cirkulacijom, metabolizmom, žuljeva i osetljivosti celih stopala što se često dešava kod ovog oboljenja.

Edukacija, prevencija i redovni pregledi su izuzetno bitni radi sprečavanja i prepoznavanja problema sa stopalima.


Centar za stopala Korekt