Gljivične infekcije stopala | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Svako od nas se barem jednom u životu susreo sa problemom stopala zvanim atletsko stopalo (Tinea pedis). Kod nekoga se ovaj problem javlja u lakšem, a kod nekoga u težem obliku. Gljivice ne nestaju same od sebe i lečenje pojedinih oblika oboljenja može biti jako teško i dugotrajno. Na stopalima se nalazi preko 200 vrsta gljivica, a najprisutnije su na petama, gde je koža deblja i upija višak vlage, između prstiju i ispod noktiju. Do sada se nije znalo da je toliko vrsta i toliki broj gljivica prisutno na našim stopalima. Ono što je jako interesantno je to da se od svakog pojedinca gljivice drugačije ponašaju.

Gljivične infekcije stopala

To im daje potpuno drugačiju sliku i otvara nove vidike, ne samo za lečenje atletskog stopala već i za reagovanje imunog sistema čoveka. Svako od nas ima određen broj bezopasnih gljivica. Međutim ako dođe do njihovog nekontrolisanog razmnožavanja, po padu imunog sistema, ne održavanje higijene, loše obuće, stvar se jako zakomplikuje. Gljivice sa stopala vrlo lako mogu naseliti razne delove našeg tela pa čak i ući u naš sistem. Lako se može desiti da se neko od naših ukućana zarazi, zato se preporučuje da ukoliko neko od ukućana ima atletsko stopalo ostatak familije ne hoda boso. Sam početak infekcije zahteva lokalno lečenje kremama, dok ozbiljnije infekcije zahtevaju i unošenje lekova koji dodatno pomažu suzbijanju infekcije. Međutim, pored suzbijanja same infekcije na stopalima, ovi lekovi nam i oštećuju razne organe, prvenstveno jetru, ostavljajući za sobom posledice kao što su pad imuniteta i uništavanje prirodne flore creva, koja za sobom može da ostavi trajne posledice.

Za kraj, uvek je pametnije sprečiti nego lečiti pogotovo kada su u pitanju gljivične infekcije stopala. Leto nam donosi vruće dane, znoj sa sobom nosi i jako dobre uslove za razvoj gljivica. Imajte ovo u vidu ukoliko posećujete bazene, fitnes centre i uvek nosite laganu obuću.


Centar za stopala Korekt