Lumbalni sindrom | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Lumbalni sindromBol u lumbosakralnom delu predstavlja jednu od najčešćih bolnih manifestacija savremenog čoveka. Smatra se da oko 75% populacije bar jednom u životu doživi bol tj. lumbalni sindrom.

Primenom fizikalnih tretmana otklanjaju se simptomi lumbalnog sindroma, a preventivno delovanje kineziterapije je posebno značajno radi sprečavanja nastanka novih epizoda bolesti.

Izbor obuće

Pogrešan izbor obuće, dugotrajno sedenje, fizička neaktivnost vrlo negativno utiču na stopala, pa i celo telo. Stopalo je stub zdravlja, baza i pokretač našeg tela. Bol u stopalu i nepravilan hod kojeg će on izazvati, uvek će se odraziti na vašoj posturi. Tada je ugroženo držanje celog tela, gde u nekim slučajevima nastaje Lumbalni sindrom.

Pozicija kičme prilikom zauzimanja određenih položaja tela ima veliku ulogu za lumbalni bolni sindrom. Nepravilnim položajem kičme povećava se karlični nagib i lumbosakralni ugao te se povećava lumbalna lordoza.

Vrlo bitno je edukovati pacijenta o zaštitnim položajima, pravilnom držanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Lumbalni sindrom predstavlja tegobe u vidu bolova uz poremecaj funkcije lumbosakralnog dela kičmenog stuba.

Zauzimanjem antalgičnog stava može doći do skraćenja mišića što svakako stvara bol.

U Centru za stopala Korekt, pregledamo posturu celog tela, prednji nagib karlice i stanje lumbalne lordoze. Posmatra se postojanje spazama leđnih mišića. Palpacijom utvrđujemo spazam i aktivnu pokretljivost putem fleksije i ekstenzije.

Pored širokog asortimana uložaka u vidu podrške stopalima, cipela izrađenih po meri, ciljanih vežbi i fizikalnih tretmana, u Centru za stopala Korekt uspešno otklanjamo bolni lumbalni sindrom.


Centar za stopala Korekt