Nega stopala u letnjem periodu | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

S prvim zracima sunca izlozi gradskih radnji za tili čas napune se novim modelima cipela, sandalica i papuča. Njihovi moderni dezeni i vesele letnje boje čine ih neodoljivim za većinu dama kada ugledaju model koji kao da je dizajniran samo za njihovo stopalo. Ali, da li su naša stopala sasvim spremna da ugledaju svetlost dana i zasijaju punim sjajem nakon duge zime?

Leto je na vratima, neka Vaša stopala zasijaju punim sjajem

 

Neretko, većina nas u toku najhladnijih meseci ne vodi dovoljno računa o svojim stopalima čime narušava njihovo zdravlje. Zarobljena u toplim čarapama i dubokoj zimskoj obući jednostavno ne traže dovoljno naše pažnje.

Kada se napokon oslobodimo zimske garderobe i obuće, dočeka nas ne baš prijatan prizor: dehidrirana i zadebljala koža, ispucale pete, poneki žulj, zanoktice, čak i crvenilo izazvano gljivičnim infekcijama koje nismo primećivali.

 

Kako do negovanih i privlačnih stopala?

Svakako bi najbolje bilo da posetite stručnjaka za brigu o stopalima, uradite detaljan pregled i dobijete adekvatan savet i preporuku za preparate koji će vašim stopalima pružiti adekvatnu negu I time povratiti zdravlje i sjaj.

Ipak, možete i sami dosta toga uraditi kod kuće. Evo nekoliko proverenih saveta  kojih su se pridržavale naše mame i bake, s kojim ćete se rešiti najčešćih problema sa stopalima. Njihova prednost je i u tome što su sastojci prirodni, bezbedni i svima lako dostupni:

 • Tokom svakodnevnog pranja izbegavajte alkalne sapune koji dodatno isušuju kožu, a takođe možete uvesti i laganu masažu koja ćete doprineti boljoj cirkulaciji.
  • Potopite noge u mlaku vodu sa omiljenom kupkom ili nekim sredstvom namenjenim nezi stopala, a zatim turpijom nežno otklonite zadebljalu kožu i nanesite neku masniju kremu.
  • Kako biste se rešili grube kože pripremite piling od 3 kašičice maslinovog ulja i 3 kašičice krupne morske soli i njime dobro istrljajte najgrublje delove stopala, a potom isperite mlakom vodom i namažite stopala hidrantnom kremom.
  • Jako ispucale pete takođe možete tretirati kod kuće isprobanim miksom jednakih delova jabukovog sirćeta i maslinovog ulja koji je potrebno nanositi redovno svako veče i nakon toga obuti pamučne sokne.
 • Grubu kožu na petama možete negovati i maskom od banane, meda i limunovog soka. U izgnječenu bananu treba dodati kašičicu meda i pola kašičice limunovog soka, namazati na pete, obuti čarape preko i ostaviti da deluje najmanje pola sata.
  • Atletsko stopalo (gljivice) takođe možete tretirati u kućnoj varijanti. Jedan od načina je premazivanje zahvaćenog područja eukaliptusovim uljem koje će smanjiti svrab i sprečiti širenje infekcije. U tu svrhu može vam poslužiti i obično kiselo mleko. Naše bake su gljivce na stopalu lečile i rastvorom sirćeta i tople vode u proporciji 1:4. Jak čaj (tačnije njegov sastojak tanin) od 6 kesica efikasno je sredstvo u borbi protiv ovih upornih neprijatelja lepog stopala.
  • Hidrantnom kremom svako veče mažite zanoktice, a nokte dodatno isturpijajte mekom turpijom, ravnomerno isecite i namažite lakom u nekoj veseloj letnjoj boji.

Kako bi vaša stopala ostala najpre zdrava, privlačna i negovana, birajte adekvatnu obuću po mogućnosti rađenu po meri vaših stopala, naročito ukoliko ćete u njoj provoditi većinu dana.

I na našem tržištu pojavile su se papuče i japanke renomiranih svetskih proizvođača koje su u isto vreme komforne i udobne, a takođe modernog dizajna i zadovoljavaju sve modne i estetske kriterijume. Pored toga što ćete biti pošteđeni većine problema koje izazivaju papuče kao što su plikovi, žuljevi, umor i bol u nogama, možete ih ukombinovati u većinu odevnih kombinacija, kako dnevnih tako i večernjih.

I ako se još uvek dvoumite oko toga da li vaša stopala zaslužuju samo najbolje, podsetićemo vas na dve bitne činjenice koje većina zaboravlja: stopala nose čitavu našu težinu celog života, a prosečno pređemo na njima toliku razdaljinu da bismo mogli obići čitavu planetu i to 4 puta. Vredi uložiti trud i vreme u stopala, zar ne?

Sve potrebne informacije o proizvodima i savete o nezi stopala možete dobiti u našoj specijalističkoj ordinaciji koja brine o zdravlju vaših stopala.

Centar za stopala KOREKT


Centar za stopala Korekt