Nestabilnost skočnog zgloba - članka | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Nestabilnost skočnog zgloba najviše dovodi do povreda i oboljenja skočnog zgloba i stopala. Javljaju se kako kod profesionalnih i rekreativnih sportista, tako i kod osoba koje svoju fizičku aktivnost svode na aktivnosti dnevnog života.

Uzrok nastanka nestabilnosti skočnog zgloba

ČlanakNestabilnost skočnog zgloba se ogleda u slabosti ligamenata (mlitavosti), koja može biti posledica urođenih ili stečenih faktora. Skočni zglob i stopalo su povezani zglobnim vezama odnosno ligamentima i tetivama koje su pripojene za kosti. Na spoljašnjoj strani skočnog zgloba postoje tri glavna ligamenta. Dok na unutrašnjoj strani postoji složena mreža od nekoliko ligamenata. Unutrašnji ligamenti su jači i čvršći od spoljašnje strane zgloba i oni pomažu da se ograniči kretanje u skočnom zglobu.

Posledice slabih ligamenata

Stečena nestabilnost stopala i skočnog zgloba je uzrokovana neadekvatnom brigom o stopalima. Povrede koje se nesvesno dešavaju (uvrtanje stopala bez značajnih posledica), dodatno slabe ligamente i predstavljaju slabu tačku našeg tela.

Slabost ligamenat veoma brzo dovodi do pada svodova na stopalima, Morton neuroma, upale plantarne fascije i Ahilove tetive, čukljeva. Dolazi do poremećaja u tačkama opterećenja na stopalima i stvaranju deformiteta. Ukoliko se nestabilnost zanemari, može doći do povrede izazvane velikom silom, istezanje ligamenata, pucanje i neretko preloma u skočnom zglobu.

Lečenje slabih i nestabilnih ligamenata

Ukoliko imate slabost skočnog zgloba ili stopala, ravno stopalo, čukljeve, grčeve pravo je vreme da obratite pažnju na simptomatologiju. Centar za stopala Korekt pored kompletnog specijalističkog pregleda, ima i specijalne paketa. Paketi sadrže fizikalne terapije i ciljane vežbe za korekciju. Delovanjem na slabost ligamenata ciljanim vežbama jačamo sve strukture zgloba, uz korektivan pristup ukoliko je došlo do stvaranja deformiteta.

Ako je nestabilnost izazvala povredu mekih tkiva ili koštanih struktura najsavremenijim aparatima fizikalne medicine lečimo i saniramo povredu. Delujemo na bol, pospešujemo zarastanje tkiva, poboljšavanje cirkulacije i smanjenje otoka i sekundarnih posledica.

 

Prevencija

Prevencija je najvažniji vid lečenja. Sa dinamičkim proizvodima i ulošcima smanjujemo šansu nastanka povreda. Delujemo na jačanju mišća i ligamenata koji su slabi, a prisutna je svakodnevna podrška. Uložak sprečava nastanak povreda zgloba i stopala, pospešuje korekciju ukoliko je došlo do stvaranja deformiteta ili spuštanja svodova stopala.

Kod profesionalnih sportista ili rekreativaca specijalan program pasivnog istezanja koji relaksira napete mišiće. Dejstvo je stimulativno na ceo organizam. Preporučuju se manuelni tretmani jednom nedeljno kako bi se proces jačanja nestabilnosti skočnog zgloba sanirao na najbolji mogući način. Delovanje na određene strukture stopala stimulišemo cirkulaciju celog tela, i deluje se na unutrašnje organe i sisteme organa. Bandažiranje ako je potrebno vrši se specijalnom tehnikom kinezitejping trakama koja pruža podršku Ahilovoj tetivi. Obim pokreta ostaje isti, prilikom korišćenja ove tehnike tačnije nemamo ograničenja prilikom kretanja.

Nestabilnost skočnog zgloba je nešto sa čime se srećemo svakodnevno. Na pravi način i za kratko vreme se dolazi do pozitivnih rezultata ukoliko se problem otkrije na vreme.

Za više informacija pozovite Centar za stopala Korekt ili posetite naš sajt.


Centar za stopala Korekt