Odaberite prave cipelice za Vaše dete | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Često ćete čuti da dete može da nasledi svu odeću bez ikakvih posledica, ali cipelice uvek moraju biti nove. Osim toga što mora biti nekorišćena, veoma je važno da dečija obuća bude udobna i da na adekvatan način podržava zdravo formiranje stopala u ovom periodu intenzivnog razvoja.
Svaki roditelj želi najbolji i najzdraviji izbor za svoje dete, ali pitanje je da li većina zna na šta je zaista važno obratiti pažnju pri kupovini dečije obuće.
Mame i tate neretko su zbunjeni i neodlučni kada se nađu pred velikim izborom cipelica različitog oblika i dezena. Naročito ako se prvi put susreću sa kupovinom obuće za dete.
Stoga, kako bismo vam olakšali, sumirali smo savete eksperata za dečja stopala i donosimo vam nekoliko bitnih činjenica na koje treba da mislite pri izboru cipela za svoje mališane i korišćenja dečijeg uloška.

1. Bebama do 6 meseci starosti nisu potrebne cipelice

cipeliceKada beba počne da sedi i puzi, trebalo bi joj obezbediti nehodajuće cipelice koje najpre služe da pomognu bebama da se priviknu na nošenje obuće. One imaju ulogu i da fiksiraju skočni zglob i pridržavaju članak. Đon prvih cipelica trebalo bi da je savitljiv i mek, a područje oko pete i prstiju čvršće tkano.U ovom uzrastu posebno obratite pažnju da dugmad i ukrasi budu dobro prišiveni, jer su bebe radoznale i sklone da sve što im se nađe u blizini stave u usta.decje-cipele

2. Od 1. do 3. godine birajte dublju obuću od prirodnih materijala

decije-cipeleU ovom peroidu najbitnije je da detetu priuštite stabilnu obuću koja je iznad članaka. Đon može biti i od gume, ali gornji deo cipelice trebalo bi da je od kože, jer kod dece nije razvijen sistem termoregulacije. Prirodni materijal sprečiće pregrevanje, znojenje i razvoj bakterija, a noga u cipelici neće kliziti.

  • Prednji deo cipelice trebalo bi da je srednje čvrstine i zatvoren kako bi se prstići sačuvali od povrede
    • Zadnji deo mora biti čvrst, a to ćete proveriti ako ga pritisnete sa spoljne i unutrašnje strane, ako se ulubi, koža je premekana i neće dobro fiksirati stopalo
    • Peta bi trebalo da je visine 0,3-0,5 cm kako bi se svod pravilno oblikovao
    • Đon treba da bude čvrst, ali savitljiv, čime se obezbeđuje dodatna amortizacija i sprečava umaranje deteta pri hodu
    • Čičak trake umesto pertli jer su praktičniji izbor i za decu i za roditelje

3. Između 3. i 6. godine izbegavajte patofne i patike – koristiti dečije uloške

Prave cipelice za decuDečiji ortopedi savetuju da deca u ovom periodu ne nose patofne, jer one mogu uzrokovati nastanak ravnih tabana. I po kući mališani bi trebalo da nose cipele ili sandale sa čvrstim zadnjim delom. Naročito bi trebalo ograničiti nošenje patika, a evo i zašto: savremene patike neretko imaju kvalitetan đon i dobro fiksiraju stopalo, ali problem je u tome što one na sebe uzimaju sav teret pri hodu, što slabi mišiće i ligamente svoda stopala. Tako nastaju tzv „lenja stopala“, a često je to i uzrok nastanka ravnih tabana. Patike su dobar izbor za trening ili dugu šetnju, ali najveći deo dana dete bi trebalo da provede u kvalitetnim cipelama.

4. Izaberite pravi broj

U određenim uzrastima dečije stopalo raste brže. Tako deci do 2 godine treba proveravati veličinu obuće na dva meseca. Od 3-6 godina na tri, a između 7-8 na četiri. Kasnije se rast stopala usporava, tako da od 8-15 godine dečija noga u proseku poraste cm godišnje, što je za broj ili 2 više.

5. Obezbedite detetu kvalitetan uložak za obuću

Dečiji ulošci ArchAngelsUz savetovanje sa stručnjakom za stopala trebalo bi da odaberete adekvatan uložak za obuću koji će pružiti potreban komfor, stabilnost i podržati zdrav razvoj stopala vašeg deteta. Time ćete preventivno sprečiti nastanak većine problema sa stopalima kod svog deteta i ubrzati korekciju već nastalih. To je sigurna investicija u pravilan razvoj vaše dece i način da ih u odraslom dobu poštedite brojnih komplikacija vezanih za čitav mišićno-skeletni sistem.
Uz upotrebu uložaka kreiranih isključivo za osetljiva dečija stopala, svaka obuća, bez obzira na cenu, postaje zdrava i funkcionalna.

 

 

 


Centar za stopala Korekt