Problemi sa noktima i povrede noktiju stopala | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Problemi sa noktima stopala, povrede i njihovo lečenje!

Kućno lečenje može ublažiti bolove kod povreda nokta, mogu se sprečiti dalje širenje infekcije koje mogu ozbiljno da ugroze Vaša stopala pa i Vaše zdravlje. Za ublažavanje bolova od povrede nokta, pokušajte sledeće:

  • što je pre moguće nanesite led na povredjeni deo i podignite stopalo iznad nivoa srca kako bi se sprečilo povećanje i zadržavanje otoka;
  • ako je došlo do rascepa nokta ili odvajanja nokta od prsta, u tom slučaju flasterom zalepite nokat;
  • pokušajte da izvučete krv ispod povređenog nokta ako imate bolova i naravno ako je to moguće. Napomena: Nemojte odvoditi krv ispod noktiju ako imate dijabetes, ako imate perifernu arterijsku bolest, ili imate sistemiskih problema sa imunim sistemom, ili ako mislite da Vam je kost prsta slomljena.

Dezinfekcija je jako bitna i da bi je sprečili na vreme moramo odmah da reagujemo. Koristeći vlažne pamučne maramice pokušajte da dobro natopite ceo prst. Dobra sredstva za dezinfekciju su aktivni kiseonik i hidrogen. Možete staviti i propolis koji ima slično dejstvo kao antibiotik, pritom je prirodan i ima ulogu zaštite tog dela kog ste tretirali. Budite obazrivi kod propolisa on sadrži alkohol pa ne treba preterivati sa njim.

Ako je povreda nokta takva da je nokat odlomljen u tolikoj meri da Vam smeta, pokušajte da jedan deo nokta isečete ali nikada ceo.

Obratite pažnju na bilo kakve znake infekcije, kao što su crvenilo, otok ili gnoj.

Gledajte da Vaša stopala što je više moguće budu otvorena bez obuće.

Urastao nokat može biti banalna stvar. Ali ako ne obratite pažnju na vreme nokat može napraviti teške koplikacije koje zahtevaju hirušku intervenciju. Ako imate čestih problema sa urastanjem, nakon svakog sečenja noktiju možete postaviti vatu ispod nokta. Vata ‘e sprečiti pritisak i usmeriti nokat. U većini slučajeva sami se možete pobrinuti za povredu noktiju, ali ako imate bilo kakvu vrstu sumlje uvek je naravno najbolje rešenje da se konsultujete sa stručnim licem.

Za sve potrebne informacije pozovite Centar za stopala Korekt.


Centar za stopala Korekt