Sportski ulošci | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        
Brže, dalje, jače i više… sa Ordinacjom KOREKT

 

Fizička aktivnost je vrlo značajna, bilo da se odnosi na rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom, ali isto tako nosi rizik od mnogobrojnih povreda. Prednosti sporta i vežbanja daleko nadmašuju rizike, ali kako bismo mogućnost povređivanja sveli na minimum, svakako je važno pristupiti odgovorno i preduzeti sve mere da bismo se dodatno zaštitili.

Mere opreza i značaj sportskih uložaka

Razlozi povreda mogu biti mnogobrojni uključujući neadekvatno istezanje koje je obavezno pre i posle svakog treninga kod profesionalnih sportista, vežbe zagrevanja, loše tehnike u sportu, nedovoljno lečene prethodne povrede, pogrešan izbor obuće, loš odabir ili nenošenje sportski uložaka, zglobno-koštana građa, itd. Kada do povrede dođe, može biti ugroženo više elemenata kao što su kosti, mišići, tetive, ligamenti koji su često praćeni neprijatnim simptomima u vidu bola. Kako bi se ove povrede izbegle na vreme, prioritetno je zaštiti svoja stopala i pružiti im adekvatnu podršku koja je ključna i neophodna da bi stopala i telo iskoristili maksimalno svoj potencijal.

Ulošci za sportiste su posebne elastičnosti, gustine i konzistencije kako bi maksimalno zadovoljili potrebe sportista i obezbeđuje maksimalno ublažavanje šokova pri skokovima. Njihova debljina je minimalna kako bi se na taj način prilagođavali stopalu i vršili idealnu zaštitnu funkciju. Sportski ulošci imaju veliku upijajuću moć apsorbujući udare tamo gde stopala najviše trpe, bez ugrožavanja udobnosti. Sportski ulošci pospešuju sportske performanse smanjujući energetski utrošak, omogućavaju bolju ventilaciju, smanjuju mogućnost povređivanja.

Prevencija

Kod svakog sportiste najveći akcenat je upravo na njihovom stopalima od kojih neminovno zavisi i njihovo angažovanje, na kraju i sam uspeh. Iz tog razloga sportski ulošci su vrlo značajni jer pružaju adekvatan temelj podrške prilagođen svakom stopalu individualno. Nošenje odgovarajućih sportskih uložaka, ne samo da će štititi stopalo od eventualnih povreda, već će i ubrzati oporavak i lečenje svake prethodne povrede.

Idealan sportski uložak mora da se izdvaja svojim karakteristikama od ostalih, običnih uložaka. Treba da bude lagan, da poseduje određenu fleksibilnost i da bude sačinjen od materijala koji su izdržljivi i koji se ne razgrađuju nakon nekoliko kilometara. Visok kalup za petu mora biti dizajniran tako da spreči prekomerne pokrete stopala, a to nećete omogućiti nijednom patikom, već samo sportskim ulošcima koji su izrađeni po meri Vašeg stopala. Specijalni jastučići jasno usmeravaju stopala u pravilan fiziološki položaj, dok materijali sprečavaju zagrevanje stopala što je od ključnog značaja. Na taj način se štedi energija sportiste i aktivno angažuju svi mišići stopala podjednako .

Centar za stopala Korekt