Ravna stopala - Prevencija i lečenje | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Ravna stopala su jedan od problema koji se javljaju ubrzo nakon rođenja. Ravna stopala se prvenstveno vezuju za decu ali su najčešći deformitet i kod starijih ljudi.

Kako prepoznati ravna stopala

Ravna stopala - obliciPrve tegobe se uočavaju u najranijem periodu kod dece. Primećuje se promene prilikom uspravnog stava. Hod nije siguran i dolazi do brzog zamaranja. Bol u stopalima i potkolenicama je intenzivan, dete sve češće zauzima nepravilne položaje i žali se na tegobe.

Simptomatologija je slična i kod odraslih. Bolovi su intenzivniji i dugotrajni, osećaj teških i umornih nogu veoma često uz grčenje stopala. Promene se vide i na koži, brojni kapilari koji su izraženi sa unutrašnje strane stopala. Ravna stopala kod odraslih osoba mogu da provociraju različite komplikacije.

Ovaj deformitet ne samo da menja strukturu i izgled stopala već narušava celu statiku i dinamiku tela. Pored toga što je deformitet u početku funkcionalan i može se korigovati jer su zahvaćene strukture mekog tkiva ligamenti i mišići. Kasnije prelazi u strukturalni deformitet gde su posledice veoma ozbiljne i potreban je dugotrajan vid lečenja.

Ravna stopala nastaju kao posledica poremećaja oslonca, slabosti ligamenata i opterećenja koja ona trpe uzrokujući ozbiljne probleme. Ukoliko se ne primete na vreme promene se dešavaju i na kolenima, kukovima i kičmi, narušavajući pravilan položaj tela.

Lečenje i prevencija ravnih stopala

Treba naglasiti da je od izuzetne važnosti na vreme prepoznati ravna stopala, jer što je dete mlađe napredak je brži i uspešniji. Svako odlaganje ovog deformiteta umanjuje uspešnost i produžava potrebno vreme za korekciju.

Redovnim pregledima i brigom o stopalima možemo sprečiti nastanak ovog deformiteta. Centar za stopala Korekt pored specijalističkih pregleda stopala i cele posture nudi i širok asortiman proizvoda za prevenciju i korekciju. Terapije koje su koncipirane za ravna stopala u zavisnosti od uzrasta, zanimanja, pratećih tegoba, vrsti sporta ili dodatnih komplikacija.

Savetuje se sistematski pregled radi prevencije i procene stanja stopala. Dinamički ulošci koji imaju protektivnu ulogu služe da se isprati pravilno podizanje svoda kod dece u najkritičnijem periodu.

Pored podrške u obući vežbe za korekciju koje se sprovode u kontinuitetu su najvažnije za pravilno savlađivanje deformiteta kako kod dece tako i kod odraslih. Ukoliko je deformitet izraženiji savetuje se i pasivno istezanje skraćene muskulature kako bi se mekim tkivima vratila funkcionalnost.

Manuelni tretmani pažljivo osmišljeni za stimulaciju podizanja svoda kod ravnih stopla daju odlične rezultate, kao i kinesiotejp metoda kojom stimulišemo podizanje svoda posle korektivnih vežbi. Sa ovim osmišljenim paketima i tretmanima za ravna stopala dolazi se do najboljih rezultata. Fizikalna terapija i procedure koje se koriste kao uvodne kod ravnih stopala pripremaju i zagrevaju ligamente i zglobove koji se istežu i jačaju. Bol se smanjuje i formira se pravilna šema hoda, stava i kretanja.

U Centaru za stopala Korekt možete naći sve na jednom mestu. Preventivne sistematske preglede dece u najranijem uzrastu, ili neadekvatno korigovane ravne tabane u poodmaklom stadijumu.

Problem nije nastao za kratko vreme, isto tako se ne može ni rešiti. Potrebana je upornost, disciplina i kontinuiran celokupan pristup kako bi se došlo do pravih rezultata.

Za više informacija posetite naš sajt ili pozovite Centar za stopala Korekt.


Centar za stopala Korekt