Ravna stopala kod dece | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Ravna stopala kod deceRavna stopala kod dece su sve češći problem i mogu ugroziti razvoj deteta.

Ovo se dešava jer su dečije kosti i zglobovi jako fleksibilni, ligament i mišići nisu dovoljno jaki da bi zadržali detetov svod stopala. Kod beba imamo jastučiće u koje će se kasnije formirati svod stopala.

Uvek možete videti luk ako podignete bebu na vrhovima prstiju, ali će nestati kada dete počne da stoji. Jednostavno potrebno je vreme da bi se formirao svod stopala. Uglavnom se formira do 4 godine, ali kod neke dečice to se dešava i kasnije.

Najveća greška koju možete da uradite za svoje dete je da u ranom dobu dozvolite da ima prekomernu težinu, pa samim tim detetu teže pada bilo koji vid aktivacje.

Težina ne dozvoljava ligamentima da se skrate i omoguće pravilan svod stopala. Ravna stopala nestaju do 6 godine kako su ligamenti manje fleksiblni tako se i lukovi razvijaju. Samo jedno ili dvoje od desetoro dece imaće i dalje ravna stopala u odraslom dobu. Kod dečice koja ne razviju svoj luk, tretman nije preporučljiv, osim ako stopala nisu kruta i bolna. Statički ulošci za stopala neće pomoći detetu da razvije svoj luk. Iz tog razloga na tržištu su sve zastupljeniji dinamički ulošci koji se kreće zajedno sa detetovim stopalom, forsirajući dečije stopalo da se razvije i ojača na prirodan način.

Iz tih razloga bitno je da stručno lice odredi problem pre nego što bilo šta uradite za vaše dete. Postoje više oblika ravnog stopala pa je potrebno drugačiji pristup. Na primer dete može imati skraćenu ahilovu tetivu koja ograničava pokrete stopala. Ovako stanje potrebno je tretitrati i posebnim vežbama koje dete može samostalno da uradi, u slučaju da ne može uz pomoć roditelja. Ono što vi kao roditelj možete da urade za vaše dete da obratite pažnju kako dete hoda. Da li je sigurno u hodu, stabilno, da li se sapliće dok hoda.

Roditelji mogu mnogo toga da zapaze posmatrajući svoje dete svakodnevno, tako ćete pomoći i vašem detetu, a i stučnom licu. Vi najbolje zapažate problem kod svog deteta, mi smo tu da vam pomognemo i zajdno sa vama rešimo problem ako je prisutan.

Saznaj više o ravnim stopalima.


Centar za stopala Korekt