Ravna stopala | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Ravna stopala predstavljaju najčešći deformitet donjih ekstremiteta pri čemu dolazi do spuštanja njegovih fizioloških svodova. Brojni radovi se bave proučavanjem ovog fenomena, te ukazuju da je to deformitet savremenog čoveka. Rezultati pokazuju da se ravno stopalo kod gradskog stanovništva kreće u procentu od 50-80%.

Jedan od ključnih uzroka ogleda se u nedovoljnoj aktivnosti sa udruženim uticajem čvrste i ravne podloge i jednoličnog opterećenja te dolazi do slabljenja i popuštanja mišića potkolenice i stopala.

Najozbiljniji problemi sa stopalima se javljaju ubrzo nakon rođenja. Roditelji imaju izuzetno bitnu ulogu u njihovom prepoznavanju. Prvo što bi roditelji trebalo da primete je kako njihovo dete stoji. Da li hoda na prstima, da li je sigurno u hodu ili se sapliće tokom hoda, da li se žali na zamor i bolove u nogama. Jedan od najzastupljenijih deformiteta u ranom dečijem uzrastu su upravo spušteni svodovi tj. ravna stopala.

Ravna stopala

Ravna stopala naizgled deluju naivno, pa roditelji često ne obrate pažnju. Ukoliko se deformitet ne primeti na vreme utiče na skočne zglobove, kolena, kukove, kičmu, te pravilan položaj tela.

Treba naglasiti da je od izuzetne važnosti na vreme prepoznati ravna stopala, jer što je dete mlađe napredak je brži i uspešniji. Svako odlaganje lečenja ovog deformiteta umanjuje uspešnost i produžava potrebno vreme za korekciju.

Da bi se obezbedio pravilan hod i razvoj treba voditi računa o izboru obuće koje dete nosi. Obuća svakako utiče na pravilan razvoj stopala (model, materijal). Takođe je neophodno obezbediti adekvatnu podršku u obući koja podrazumeva uložak sa kalupom za petu i prilagođenu potporu svodu koja ne sputava dete.

Ulošci čije nošenje treba da potpomogne uspostavljanje normalnog koštano – zglobnog odnosa stopala, imaju terapijski efekat. Terapijski efekat se znatno povećava ukoliko se paralelno sa nošenjem uloška sprovode adekvatne vežbe.

Redovnim odlaskom na detaljan pregled stopala, nošenje dinamičkih uložaka i upornim korektivnim vežbama prilagođenim svakom uzrastu jedini je način da korigujete ovaj deformitet i posledice svedete na minimum.

Ravna stopala kod dece


Centar za stopala Korekt