Slaba cirkulacija (hladne noge) | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Slaba cirkulacija – hladne noge se sve češće sreću kod velikog broja ljudi, a naročito je izraženo kod ženske populacije. Smatra se da je isključivo genetika uzrok, ali istraživanja pokazuju da neadekvatna obuća uz smanjenu fizičku aktivnost predstavlja najvažniji faktor.

Slaba cirkulacija – simptomi

Slaba cirkulacijaSimptomi ugrožene i slabe cirkulacije koji obično ukazuju na ovaj problem jesu hladne noge (stopala) i stalni osećaj težine u nogama, rane koje dosta duže i teže zarastaju,  noćni grčevi i slično.

Normalno funkcionisanje krvotoka od ključnog je značaja za opšte zdravstveno stanje organizma, jer se zahvaljujući tome naši organi snabdevaju kiseonikom, mineralima, vitaminima i drugim hranljivim materijama iz namirnica. Slaba cirkulacija u  nogama nastaje onda kada vene i arterije izgube svoju elastičnost, usled čega se otežava protok krvi kroz naš čitav organizam. Ova situacija takođe može biti uzrokovana genetskim faktorom, ali i nedostatkom fizičke aktivnosti, visokim nivoom holesterola -LDL, ishranom koja je siromašna vlaknima, preteranom konzumacijom soli tokom dana, svakodnevnim nerviranjem, pojačanim stresom, dugotrajnim stajanjem sa neadekvatnom podrškom.

 

Ipak, moguće je preduzeti izvesne preventivne korake koji znatno ublažavaju ove tegobe. Ponekad je slaba cirkulacija u nogama praćena i pojavom plave i modre kože, koju u stopu prate i neprijatni trnci i grčevi prilikom hoda. Bolovi u nogama najčešće iščezavaju nakon kraćeg odmora, ali čim se pokrenemo, oni se ponovo jave. Zdrav način života koji se bazira na redovnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i eliminaciji stresa ključan je za poboljšanje cirkulacije u nogama i prevenciju potencijalnih težih bolesti. Efekti lečenja mogu se dodatno poboljšati upotrebom adekvatnih manuelnih tretmana, vežbama za perifernu cirkulaciju, korektivnim ulošcima i dodacima za obuću.


Slaba
cirkulacija nogu u velikoj meri može narušiti našu svakodnevicu i kvalitet života, stoga je neophodno preduzeti određene preventivne mere.

Za više informacija o pogledajte pregled i terapije.


Centar za stopala Korekt