Ulošci za ravna stopala dece | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Najčešći razlog zbog kojeg roditelji odvode svoju decu na pregled kod fizijatra ili ortopeda su ravna stopala. Oni su uglavnom zabrinuti za uticaj ravnih stopala na kasnije zdravstveno stanje njihovih mališana. A brojna istraživanja pokazuju da je taj strah potpuno opravdan.

Građa stopala je veoma složena, ali sa svrhom. Svodove stopala čine kosti i zglobovi, ligamenti pasivno podupiru konstrukciju, dok aktivnu podršku stopalu pružaju mišići.

Ono što bi trebalo znati je da se sva deca rađaju sa ravnim stopalima. Mnogi roditelji se zabrinu kada prvi put detaljno obrate pažnju na stopala svoje dece. Ipak, pravog razloga za zabrinutost nema. Ravnim stopala čine masni mekani jastučići ispod kojiih se nalazi nerazvijena struktura kostiju, vezivnih tkiva i mišića.

Ravna stopala kod decePodizanje svoda i razvoj čitavog stopala intenzivira se od trenutka kada dete prohoda i počne da opterećuje svoja stopala, pa sve do polaska u školu. Ukoliko se svod stopala ne uzdigne do 6. godine života, tada se može posumnjati da dete ima problem sa ravnim stopalima koji bi trebalo ispitati i rešavati uz dogovor sa stručnjakom.

Veoma je važno korigovati problem spuštenih stopala kod dece na vreme. Pravilno zaobljeni svodovi pomažu detetu da se zdravo razvija i raste i sprečavaju niz deformacija čitavog skeletnog sistema u kasnijem životu.
Posledica nepravilno formiranih svodova kod dece je slaba amortizacija udaraca u stopalo, što dovodi do raznih anomalija, bolnih stanja, razvoja ravnog stopala, metatarzalgije, petnog trna, X nogu, krivljenja kičme…

Većina stručnjaka se slaže da se stopalo kod dece u potpunosti formira oko 12. godine života i nakon tog perioda veoma se malo može uraditi po pitanju njegove korekcije. Ispravljanje problema sa stopalima kod dece posle 12. godine ide veoma sporo uz neznatan progres.decije-stopalo-balerina

Korektivni ulošci kao prva pomoć kod ravnog stopala dece

Centar za Stopala - Korekt - Ravna stopala kod dece -decije-stopalo-balerinaOrtopedski ulošci su pomagala koja se primenjuju kod deformisanog stopala kako bi se poboljšala njegova funkcija i ispravio deformitet. Oni su neizostavan elemenat terapije ravnih stopala i brojne su prednosti njihove upotrebe: podupiranje tabanskog luka, dodatna potpora peti, olakšavanje kretanja, poboljšanje kinematike hoda…
Nošenje ortopedskih uložaka postavlja dečije stopalo i celu nogu u pravilan položaj, čime se preventivno može sprečiti nastanak niz problema sa stopalima. Korektivni ulošci za decu doprineće da se stopalo normalno i zdravo razvija, ravnomerno raspoređuje opterećenje, čime se smanjuje umor i bol u nogama koji deca mogu osetiti dok se igraju, šetaju ili treniraju svoj omiljeni sport.

Ipak, treba biti veoma oprezan pri izboru adekvatnih uložaka za korekciju problema sa spuštenim svodovima kod dece. Korektivne uloške ne bi trebalo kupovati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa stručnjakom. Pogrešan izbor može samo pogoršati stanje, a izgubljeno vreme se ne može lako nadomestiti. Osim toga, veoma je važno voditi računa i o materijalu od koga su ulošci napravljeni i tehnoligiji izrade.

Naša preporuka je da najpre obavite detaljan pregled na kome će stručnjak utvrditi stanje u kome se nalaze stopala vašeg deteta. Zatim, uz konsultaciju sa njim odlučite se za uloške proverenih i renomiranih svetskih proizvođača, poput univerzalnih ArchAngels uložaka. Njih su kreirali iskusni svetski dečiji ortopedi, a to su ujedno i prvi korektivni ulošci dizajnirani isključivo za specifična dečija stopala u razvoju. Uz takav proizvod nećete pogrešiti sigurno, jer pored korekcije, deluju i preventivno na razvoj mnogih deformiteta stopala kod dece, naročito sprečavajući nastanak ravnih tabana.

Za više informacija kontaktirajte Centar za stopala KOREKT.


Centar za stopala Korekt