Ulošci za stopala | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Ulošci za stopalaDavno iza nas su vremena kada su ortopedski ulošci bili namenjeni samo osobama koje su imale ozbiljan problem sa zdravljem stopala. Danas su ulošci za obuću dostupni svima koji žele da se osećaju prijatno, bez bola i kvalitetno odgovore na sve poslovne i privatne obaveze.

Moderan način života koji odlikuje smanjeno kretanje (masovno korišćenje prevoznih sredstava, malo pešačenja), neprikladna obuća, produženo radno vreme, hod i sportovi na tvrdim podlogama, gojaznost…doveli su do toga da je savremeni čovek pri hodu svakodnevno izložen mikrotraumama. One se sa stopala prenose na kolena, kukove, karlicu i čitav kičemeni stub. To svakako utiče ne produktivnost, raspoloženje i na psiho-fizičko stanje uopšte.

Ukoliko se problem ne rešava pravovremeno i na adekvatan način, deformiteti se gomilaju, a korigovanje postaje komplikovanije, teže i naravno skuplje.

Nošenje adekvatnih korektivnih uložaka je najjednostavniji i ujedno najefikasniji način da poboljšate udobnost obuće, oslobodite se bola i olakšate sebi život.

Vrste uložaka

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača i kategorija uložaka za obuću za decu i odrasle. Postoje obični, za opštu upotrebu, korektivni, sportski, za osobe sa dijabetesm… i uglavnom se razlikuju po formi, jačini i materijalima od kojih su izrađeni.

Obični, svakodnevni ulošci su dizajnirani za sve koji žele da se osećaju prijatno i stoje čvrsto na svojim nogama. Za ljude koji dugo stoje ili hodaju, brzo se umaraju ili imaju bolove u stopalima, nogama ili kičmi. Ujedno su prevencija i rešenje za većinu problema, a dnevne obaveze lakše se i brže obavljaju kada je obuća udobna, komforna i pruža stabilnu podršku.

Ulošci za sportisteUlošci za sportiste (profesionalce i rekreativce) koji su posebno izloženi deformitetima stopala i skeletnog sistema, dodatno su ojačani radi povećanog opterećenja kojem se izlažu za vreme sportskih aktivnosti. Izrađuju se od visokokvalitetnih, najotpornijih materijala, antibakterijski su i sprečavaju pojačano znojenje. Povećavaju performanse, izdržljivost, smanjuju umor, smanjuju mogućnost povređivanja i ubrzavaju oporavak kada do povrede dođe. Tajna uspeha nekih od najvećih sportskih zvazda današnjice nalazi se i u korišćenju specijalno kreiranih uložaka za patike u kojima treniraju i nastupaju.

Dečiji korektivni ulošci namenjeni su prevenciji i korekciji problema sa stopalima kod dece, od kojih je najčešći „ravna stoplala“ tj. spušteni tabanski svodovi. Ova deformacija kasnije, u starijem dobu može prouzrokovati niz ozbiljnih komplikacija – metatarzalgiju, petni trn, plantarni fascitis, kurje oči, hallux valgus, valgus petne kosti, hronične bolove u listovima, zglobovima, kolenima, kukovima i lumbalnom delu kičme, pa čak i u vratu. Ravna stopala su takođe sklona povređivanju. Zato su kod dece sa ovim deformitetom  korektivni ulošci sastavni deo terapije, a njihovim nošenjem svodovi se dodatno podupiru, rasterećuje se tačka najvećeg pritiska i ravnomerno raspoređuje opterećenje.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju pri izboru uložaka?

ulozak_i_nogaVrlo je važno biti oprezan pri odabiru uložaka za obuću, jer sve češće smo svedoci da je šteta od neodgovarajućeg  proizvoda često veća od koristi. Pogrešan izbor ne samo da neće pomoći i otkloniti problem, već će i pogoršati stanje, a vi ćete izgubiti dragoceno vreme i novac.

Stoga, svoje poverenje trebalo bi da poklonite proverenim stručnjacima koji imaju znanje da pravilno dijagnostikuju stanje, a potom predlože adekvatno rešenje. Naročito bi trebalo obratiti pažnju pri izboru korektivnih uložaka za decu, jer je tu vreme važan faktor za uspešnost korekcije i nikako ih ne kupovati bez prethodnog pregleda.

Savremeni centri za brigu o stopalima opremljeni su modernim 3D aparatima za preciznu dijagnostiku i merenje dužine stopala kako bi se dimenzije uložaka prilagodile i njihova učinkovitost dovela do maksimuma. Prednost uzimanja otisaka na ovaj način je u tačnosti i trodimenzionalnosti.

Najsigurnije je da izbor uložaka poverite proverenim svetskim brendovima za negu stopala čiju delotvornost i kvalitet potvrđuju zadovoljni korisnici širom sveta.

Za sve potrebne informacije kontaktirajte Centar za stopala KOREKT.


Centar za stopala Korekt