Upala Ahilove tetive | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Ahilova tetivaAhilova tetiva je tetiva koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. Ona povezuje mišiće potkolenice sa petnom kosti. Mišići potkolenice svojim kontrakcijama preko Ahilove tetive vrše pokrete stopala pri hodu, trčanju, skakanju. Ahilova tetiva je dugačka 15 cm i ona je najsnažnija tetiva u celom telu.

 

Probleme sa Ahilovom tetivom imaju:

  • osobe sa ravnim tabanima kod kojih je uzdužni svod stopala spušten, što povećava napetost u plantarnoj fasciji i Ahilovoj tetivi.
  • osobe koje imaju slabost mišića nogu i izraženu fleksibilnost ligamenata
  • osobe koje imaju lošu  obuću
  • sportisti pri intenzivnim  treninzima usled dugotrajnog prenaprezanja, treniranju na neadekvatnoj podlozi
  • sportisti i rekreativci koji ne zagreju i ne istegnu doviljno mišiće, tetive, ligamente pre i nakon treninga

 

 

 

TretmanUkoliko se na vreme ne otklone ovi uzroci dolazi do upale Ahilove tetive. Javlja se bol u Ahilovoj tetivi koji se pojačava pri hodu, trčanju, treninzima i bol ne prestaje nakon odmora. Vremenom se pojačava intenzitet bola i javlja se zadebljanje na Ahilovoj tetivi koje može da se opipa. Može se javiti jutarnja ukočenost tetive i bol koji nakon nekoliko koraka prolazi.

Kada se javi upala Ahilove tetive prvi korak u lečenju je krioterapija  (lediranje ) i mirovanje. U Centru za stopala Korekt radi se fizikalna terapija (elektroterapija, ultrazvuk , laser ) kojom imamo za cilj da smanjimo bol, lokalnu upalu Ahilove tetive i poboljšamo prokrvljenost. Kada se smanji bol uljučuje se kineziterapija, koja se u našem centru radi individualno, prilagodjena je svakom pacijentu. U okviru kineziterapije rade se vežbe istezanja ( aktivno i pasivno istezanje ), ove vežbe povećavaju fleksibilnost  Ahilove tetive, zatim vežbe jačanja mišića potkolenice, vežbe balansa..

Od velike pomoći mogu biti ulošci za stopala, ukoliko osoba ima ravne tabane ulošci će podići svod stopala i sprečiće se napetost u tetivi koja može da dovede do upale Ahilove tetive. Silikonski dodaci za petu smanjuju stres na tetivu prilikom trčanja, treninga. A mogu da olakšaju tegobe kada se upala Ahilove tetive već razvila. Svakako se preporucuje pasivno istezanje celog tela i manuelni tretmani jer takvim specijalnim tehnikama ne samo što ćete rešiti problem upale Ahilove tetive, poboljšaćete izgled, raspoloženje, bićete produktivniji i uspešniji.


Centar za stopala Korekt