Uvrnuto stopalo (pes equino-varus congenitus) | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Uvrnuto stopalo je najčešći urođeni deformitet. Statistički podaci govore da je češća pojava kod muške dece u procentu od 0,5-1 % svih porođaja.

Uzroci koji dovode do stvaranja uvrnutog stopala

Pored genetskih faktora, na ovaj deformitet utiču i mehanički faktori tokom interuterinog života. Nedovoljno razvijena materica, odnosno nedostatak prostora negativno utiče na rast stopala. Sam položaj ploda u majčinom stomaku može da uzrokuje stvaranje uvrnutog stopala.

Patolološke promene su najčešće locirane na mekim tkivima. Promene zahvataju tetive, ligamente, mišićne strukture pa se upotrebom konzervativnih mera mogu postići uspešni rezultati.

Ukoliko se ovaj deformitet ne primeti na vreme posledice koje nastaju narušavaju čitav rast i razvoj deteta. Pored ovog deformiteta su zahvaćene i strukture iznad stopala odnosno kolena, kukovi i karlica. Posledice koje su na mekim tkivima su kontrakture i sraćenje mišića.

Uvrnuto stopalo – lečenje i rehabilitacija

Kompletnim dijagnostičkim pregledom na vreme možemo utvrditi položaj stopala. Centar za stopala Korekt redovnim sistematskim pregledima i u najranijem uzrastu može dijagnostikovati sve problme stopala.

Primena kineziterapije u vidu striktno ciljanih vežbi ima izuzetan značaj, pogotovo ako se započne odmah po otkrivanju deformiteta. Dok je dete još malo i ne sarađuje tada se primenjuju vežbe pasivnog istezanja sa ciljem dovođenja stopala u fiziološki položaj.

Pored preciznih manuelnih terapija koje se moraju oprezno sprovoditi kako ne bi došlo do oštećenja zglobnih struktura neophodno je koristiti i određena pomagala u cilju uspešne korekcije. Uz pomoć dinamičkih uložaka i dodataka u vidu podrške stopalu koji dovode do postepenog ispravljanja stavaraju se uslovi za nesmetani rast i pravilan razvoj stopala.

Kinesiotejping metodom možemo pozicionirati stopalo i korigovati postojeće stanje. Tehnika nije bolna i nema ograničenja pokreta. Stabilizacija se vrši pomoću traka i stimulišu se mišići.

U Centru za stopala Korekt možete pored kompletnog pregleda i dijagnostike obavljati i terapijske tretmane u vidu pasivnog istezanja ili ciljanih vežbi za uvrnuto stopalo, a možete dobiti i adekvatan dinamički uložak ili dodatak za ovo stanje kako bi put do korekcije bio brz i pouzdan.

 

 

 

 

Za više informacija pozovite Centar za stopala Korekt ili posetite naš sajt.

 

 

 


Centar za stopala Korekt