Vaše dete ima ravna stopala, šta bi trebalo da znate? | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Ravna stopala kod deceMnogi roditelji postaju veoma zabrinuti kada posumnjaju ili pak kod fizijatra potvrde dijagnozu „ravna stopala“ kod svog deteta. Ima li mesta panici i šta bi trebalo da uradite? Pokušaćemo da rešimo misteriju i damo odgovore na neka od pitanja koja se najčešće nameću.

Zašto dolazi do pojave ravnih stopala kod dece?

Stopalo ima dva ključna svoda, uzdužni i poprečni, čine ih kosti, mišići i tetive i imaju veoma važnu ulogu pri hodu.

Razvojem civilizacije, funkcija hvatanja potpuno je iščezla i stopalo danas služi isključivo za oslanjanje. Osim toga, smanjeno kretanje, posebno u gradskoj sredini, dovelo je do pojave sve većeg broja dece sa stečenim ravnim stopalom. Deca koja žive na selu i hodaju bosa po neravnom terenu mnogo ređe imaju spuštene svodove.

Sva deca se rađaju sa „jastučetom“ koje se nalazi na uzdužnom svodu stopala i ono se tu zadržava sve do treće godine. Nakon tog perioda zbog stajanja i jačeg pritiska na stopalo, jastuče se povlači i stopalo dobija pravilan oblik. Neadekvatna obuća koja sputava i ograničava aktivnosti mišića stopala nepovoljno utiče na njihov razvoj. Stoga, kod velikog broja dece svod se ne formira spontano i otuda dijagnoza ravnih stopala kod velikog broja predškolaca i alarm roditeljima da se korekcija mora dodatno podstaći.

Dakle, prvo što bi trebalo da znate je da niste jedini. Problem sa ravnim stopalima kod dece je izuzetno česta pojava. Istraživanja pokazuju da čak 80% dece predškolskog uzrasta ima ovaj deformitet koji se najčešće otkrije pri prvom sistematskom pregledu.

Ravna stopala se nekada mogu popraviti i sama od sebe, ali šta ako se to ne dogodi?

Ukoliko se ovaj problem ne koriguje na vreme to može izazvati niz komplikacija u kasnijem dobu. Kada odrastu, ravna stopala sobom povlače niz drugih problema koji se manifestuju na čitavom skeletnom sistemu: pojačani bolovi u mišićima i tetivama, tzv X i O noge, bolovi u peti i kukovima, bolovi u lumbalnom delu kičme, krivljenje kičmenog stuba, sklonost ka povredama.

Kako da otkrijete da li vaše dete ima ravna stopala?

Ravna stopala kod deceIako je na prvi pogled i bez stručnog pregleda teško nepogrešivo utvrditi da li dete ima spuštene svodove ili ne. Ima nekoliko pokazatelja koje bi trebalo da uzmete u obzir.

Siguran pokazatelj da postoji problem sa stopalima je bol. Dete Vam se žali na umor i bol, ne može dugo da se igra, šeta, stoji, treninzi su mu suviše naporni, trči nepravilno i često traži da ga nosite – to su svakako razlozi da posumnjate na spuštene svodove.

Sledeći način da proverite stanje stopala vašeg deteta je da pogledate oblik cipela. Njihova deformisanost, istrošena peta i ivica pokazuju kakav je hod, pravilan ili ne. Isto tako na ovu anomaliju ukazuje i izmenjen položaj Ahilove tetive koja je zakrivljena na peti umesto da ide pravo.

Problem sa ravnim tabanima možete primetiti i ako pogledate mokar trag stopala na ravnoj površini (npr pločice u kupatilu).

Postoje različiti stepeni deformiteta (što utvrđuje stručnjak), pa ćete čuti da je u pitanju 1, 2, 3. stepen ravnih stopala, da su blago spuštena ili je pak u pitanju najteži stepen. To pokazuje u kolikoj meri su promene korektibilne, odnosno da li su se dogodile samo na mišićima ili su uznapredovale, pa je i njihovo ispravljanje teže i dugotrajnije.

I na kraju, šta da preduzmete?

ravna stopala kod dece - vezbeVeoma je važno da deformitet stopala kod deteta otkrijete što pre, najbolje pre polaska u školu, kako bi se izbegle kasnije komplikacije.

Vodite dete na redovne sistematske preglede. Čim posumnjate na neki od problema sa stopalima ili uočite neki od navedenih simptoma, odvedite dete na kompletan stručni pregeld. Vreme je kod dece veoma važan faktor za ispravljanje problema jer se dečije stopalo u potpunosti formira do 12. godine. Nakon tog uzrasta korekcija je znatno teža i sporija, a ponekad i nemoguća.

Ono što je najčešća preporuka fizijatara kod problema sa spuštenim svodovima su vežbe za jačanje i aktivaciju mišića stopala, hodanje bosim nogama po neravnoj podlozi (trava, pesak…), adekvatna obuća odgovarajuće veličine i nošenje specijalnih korektivnih uložaka. Osnovna uloga ovih uložaka je dodatna stabilnost i pravilna raspodela opterećenja pri stajanju, vraćanje noge u pravilan položaj i dodatni podsticaj svoda.

Trebalo bi da budete veoma oprezni pri izboru uložaka za vašu decu, kako šteta ne bi bila veća od koristi i kako ne biste izgubili dragoceno vreme. Dakle, korektivne uloške za decu ne bi ih trebalo uzimati na svoju ruku, bez prethodno obavljenog kompletnog pregleda stručnjaka i saveta koji uložak je najbolje rešenje za vaš problem.

I još, naoružajte se strpljenjem. Problem se ne otklanja preko noći. Ponekad su potrebne godine upornog vežbanja i nošenja odgovarajućih uložaka kako bi se video pomak.

Važnost stopala.


Centar za stopala Korekt