Važnost kapilara | Ordinacija KOREKT

011/408-99-88    i    060/408-99-88

Da kroz život idete sigurnim koracima

        

Kapilari su najmanji krvni sudovi koji prožimaju sva naša tkiva i organe.

Važnost kapilaraKapilari su zaslužni za transport kiseonika i hranjivih sastojaka za svaku ćeliju u organizmu, odstranjujući pri tom loše produkte njene životne aktivnosti. Kod poremećaja kapilarnog krvotka ćelije pate, gladuju, guše se zbog nedostatka kiseonika i na kraju izumiru. Poremećaj u radu kapilara je u osnovi uzrok bilo kog patološkog procesa koji dovodi ka bolesti. Kapilari na stopalima igraju jako važnu ulogu, prvenstveno stopala su ta koja stimulišu ostatak tela i bez pravilnog rada kapilara ona izumiru i dovode stopala u akutno stanje koje se širi dalje ka ostatku tela. Kao što su stopala ta koja su najbitniji i najzanemarljivi deo tela, tako su i kapilari u savremenoj terapiji zapostavljeni, ti isti kapilari koji snadbevaju krvlju tkiva u kojima cirkuliše 80 % krvi.

Bez pravilnog dotoka krvi narušena je cirkulacija, a tamo gde cirkulacije nema, nema ni života.

Najčešći problemi sa stopalima su upravo slaba periferna cirkulacija, a odatle i problemi koji nastaju usled slabe cirkulacije. Ono što je možda vama neprimetno, usled nedostatka cirkulacije stopala su hladna, pa verovali ili ne to nam remeti san koji nam je preko potreban, bez dobre cirkulacije poremećena nam je termoregulacija celog tela. Stopala i šake su ta koja regulišu temperaturu tela kako bi nam san bio idealan.

Pucanje zidova kapilara dovodi do stanja i izgleda kao što je paukova mreža. Te mreže mogu se proširiti veoma brzo i na ostatak nogu pa i tela. Kod trudnica i porodilja pucanje kapilara i pojava tzv. paukove mreže uobičajni su problemi.

Kako rešiti problem pre nego što dođe do njega i kako ga sanirati kada je već nastao?

Young woman massages her foot. On a white background.Kao prva i najbitnija stvar, stručno lice mora da vas pregleda i da ustanovi zašto je došlo do problema. Razne kreme jesu dobra stvar ali nisu i dugotrajno rešenje. Kada stopala ne vrše svoju pravilnu funkciju i ne koristite ih pravilno ona će patiti iz godine u godinu i sve više ulaziti u problematiku koja se širi, pa na kraju vaša stopala ulaze u akutno stanje koja mogu ozbiljno da vas ugroze. Popucali zidovi kapilara nemaju veze sa godinama već sa „stažom”. Iz tog razloga potrebno je raditi neke stvari na vreme i posavetovati se sa stručnim licem.

Pucanje zidova kapilara nikako nije dobro ni estetski ni, zdravstveno. Usled nošenja neadekvatne obuće, ravnih stopala, rigidnih stopala, stopala koja ne vrše svoju funkciju, nežnih i slabašnih stopala, nastaju problemi sa kapilarima koji sa sobom nose patološke probleme. Naš savet vama je da delujete na vreme. Najugroženije su trudnice, mada se može reći generalno žene i nažalost ženska obuća, ljudi koji se bave sedentarnim poslom, osobe koje nose neadekvatnu obuću, sportisti i rekreativci.


Centar za stopala Korekt